Na een succesvolle IT-carrière zoekt Marco Hendriks een manier om zijn sociaal engagement in een lokaal project vorm te geven. Hij stoort zich - mede gesteund door zijn geloofsovertuiging - al geruime tijd aan de manier waarop kansarme groepen worden neergezet als probleem voor de samenleving. Hendriks ziet het niet benutten van hun kwaliteiten, talent en waarde voor de samenleving juist als een probleem. Het idee een onderneming te starten die zich op de talentontwikkeling van deze groepen richt, laat hem vervolgens niet meer los. In gesprek met het bedrijfsleven ontwikkelt Hendriks een concept: in samenwerking met een reeks lokale ondernemers en organisaties in de wijk wil hij leerwerktrajecten aanbieden met een intensieve persoonlijke coaching.
Maatschappelijk rendement
Alvorens zijn project te starten, loopt Hendriks eerst nog een tijdje mee in de lokale (deelraad) politiek. Hij hoopt daar ervaring op te doen met initiatieven als wijkeconomie en talentontwikkeling, maar concludeert al snel dat dáár niet de veranderingskracht zit die hij zoekt. De contacten die hij hier op doet, helpen hem uiteindelijk wel bij de verwezenlijking van zijn idee. Hendriks wil leerwerktrajecten initieren voor jongeren en nu als 'kansarm' bestempelde personen die een maatschappelijk rendement hebben. Hij verzet zich hiermee ook tegen de huidige ‘wegwerpstages’ die er vooral op gericht zijn om mensen van de straat te houden. Bovendien wil hij het traject niet opzetten als stichting of ‘not-for profit’-organisatie, want hij is ervan overtuigd dat de producten en diensten die voortkomen uit persoonsgebonden ontwikkeltrajecten ook marktwaarde hebben en dus verhandeld kunnen worden.
Ambachtshuis
Het Oude Raadhuys aan de Overschiese Dorpsstraat staat al langere tijd leeg en Hendriks onderzoekt hoe het historische pand op een maatschappelijk verantwoorde manier kan worden ingezet. Hij komt op het idee om het te gaan gebruiken als een ‘ambachtshuis’. Het wordt de basis van Dok010. Met Dok010 werkt Hendriks’ netwerk van coaches, competentie-ontwikkelings- en keuzebegeleidingspecialisten samen met jongeren en andere kansarme groepen uit de buurt. Daarnaast is het pand opgeknapt om te kunnen dienen als trouwlocatie.
Lokale verbindingen herkennen
Hendriks weet al snel een aantal lokale ondernemingen aan het ambachtshuis te verbinden. Hij vindt bijvoorbeeld een botenbouwer – voormalig ‘bajesklant’ John de Wolf – bereid om de Dok010-trainees op te leiden in het ambacht van botenbouwer. Het leerwerktraject wordt gefinancierd uit de verkoop van de mooie houten sloepen. Ook biedt hij werkruimte aan lokale ontwerpers en ondernemers als zij de trainees mee laten werken. De gerepareerde fietsen en van steigerhout gemaakte kinder- en tuinmeubels die deze samenwerking oplevert, worden online verkocht. Ook zet Dok010 een koeriersdienst op, organiseert het samen met aannemer Ouwendijk een klusbus en houdt het de lokale website onsoverschie.nl bij.