Reeds in 2007 heeft evenementenorganisator Roland Verbiest het plan opgevat om Scheveningen met een surfdorp te verrijken, een mooie aanvulling op het reeds bestaande aanbod van Scheveningen. Er moesten twee zaken geregeld worden: de locatie en toestemming van de gemeente.
Begeerde locatie
Verbiest vertrouwt erop dat hij er met de gemeente wel uitkomt. Hij heeft ervaring met de Haagse ambtenarij en de politiek, en kent een wethouder die wel in is voor dit soort plannen. Het blijkt lastiger om een goede plek te vinden. De hele kustlijn is een begeerde locatie voor ontwikkelaars en dus ook geliefd bij de grondverkopers van de gemeente, met als gevolg dat de grondprijzen voor de gemiddelde surfondernemer niet op te brengen zijn. Toch wordt er een plek gevonden. Door de teruglopende vraag naar bouwgrond blijkt de beoogde plek niet te verkopen. En in 2009 krijgen de jonge ondernemers voor zolang het duurt symbolisch de sleutel overhandigd.
Dorp met aantrekkingskracht
Het terrein waar het surfdorp genaamd F.A.S.T. uiteindelijk neerstrijkt is een door de gemeente verlaten overslagstation van de strandreinigingsmachines. Het gebied wordt omgetoverd tot een waar lustoord voor de avonturiers die surfers nu eenmaal zijn. Zij stellen niet al te hoge eisen; het zijn nomaden die over de wereld reizen op zoek naar de mooiste golven. Er wordt zelfs een ‘burgemeester’ van het dorp aangesteld: Geert Verhoeff, een medewerker van het voormalige bedrijf van Verbiest. Hij runt tevens het café-restaurant, het openluchttheater, de logiesfunctie en de verhuur van de containers aan ondernemers. Deze laatsten vormen een bonte verzameling. Op het terrein zijn winkels voor handgemaakte surfplanken en bedrijfjes waar surf- en kitezeilen kunnen worden gerepareerd. Centraal staat de surfshop ‘Aloha’. In een oude bunker is een museum ondergebracht, evenals een educatief centrum voor scholieren, een verblijf voor een ‘artist in residence’ en een heus theater. De vijftig bedden van het hostel bevinden zich in containers. Daar verblijven reizigers, van surfers tot congresgangers die nergens anders terecht kunnen.
Marktconform
De verscheidenheid aan bedrijven is gunstig voor de promotie van F.A.S.T. Iedere ondernemer heeft zijn eigen achterban. Over populariteit heeft het dorp niet te klagen. De plek is internationaal bekend onder reizigers die Den Haag bezoeken en wat anders willen. Ook vergroot de uitstraling van het surfersdorp de aantrekkingskracht van Scheveningen als badplaats. De ondernemers betalen een bescheiden huur om de lopende kosten te dekken. Dat maakt het ondernemersrisico klein. Als de gebruikelijke boulevardtarieven gehanteerd zouden zijn, dan had er nooit een F.A.S.T. bestaan. Ook al gaat het de surfondernemers steeds beter, het betalen van een marktconforme huurprijs is onhaalbaar voor hen.